Sunday, 22 November 2015

Think twice

Bila mana kau putus asa dgn takdir Allah,
Think twice!
Aku mungkinlah org yg dulu pernah rasa and alami tu.
Harap nanti2 pun aku think twice!
Bila nanti aku baca balik entry ni.
Insya-Allah.


   ۚلَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 
__surah al-baqarah | 286__

Jika kau merasa masalah kau besar sebesar yg paling besar.
Macam mana dengan yang lain?
Takda masalah ke?

Ya, betul.
semua orang ada masalah masing2.
even aku sendiri, tapi please.
Please jgn rasa diri kau tak guna or hidup kau sia-sia.
TAK Tak tak.
No!

Allah dah bagitahu dah.
Dia takkan bebani hamba-hambanya diluar kemampuannya.
Sebab ape?
Sebab Allah lebih kenal kita.. lebih tahu sebenar benar kondisi kita. 
Sebab ape?
Sebab Dia yg cipta kita.
Hanya yg cipta kita, tahu dan kenal siapa kita.
Percayalah.

Apa lagi yg kau ragu kann.
Even kadang-kadang diri kita sendiri belum kenal siapa kita. 
Sebab apa.
Sebab kalau kita kenal diri kita.
Kita akan tahu sebenar-benar tujuan hidup kita.

So. 
Bila berhadapan dgn masalah.
Istighfar.
Fikir.
Ingat Allah.
Sebab.
Semuanya dtg dari Allah.

I like to say that.
Takpelah.
Whatever happen mengadu ajelah pada Dia.
Even sekecik2 hal pon.
Sesungguhnya Allah itu maha mendengar.
Sebagaimana kau sering cerita perihal kau pada teman.
Adu lah juga pada Allah.

Bukankah Allah juga teman?
Sudut bicara aku hanya semata ingin aku dan kamu2 semua dekaaaatkan diri padanya.

Ya.. mmg kawan2 kau ada telinga, ada mulut utk dgr dan respon segala keluhan kau.
Tapi. Bergantunglah pada yg takkan mati.
Cuma risau aku, jikalau kau putus harap andai kebergantungan kau suatu hari nanti mati.
Ermm..

Masalah. Masalah. Masalah.
Semoga satu hari nanti aku lebih matang.
Untuk berjumpa dgn kau lagi nanti wahai masalah.
Segala masalah boleh selesai.
Dgn syarat.
Izinnya Allah.

:)



No comments:

Post a Comment

nice