Sunday, 13 September 2015

Tarbiyyah tu kan perubahan

Sangat seronok kalau dolu-dolu kita yg dok cerita-cerita dekat kwn2 kita pasal 'eh tgk laa senah tu dah berubah dah skrg, bgusnyaa dia' ataupun  'eh minah tu dah pakai tudung labuh laa, cepatnya dpt hidayah' ataupun 'eh siti dah rajin pergi sembahyang jemaah skrg'.
Bukanlah pujian atau perhatian tu yg kita nak dgr sebenarnya.
Tapi, sedar x, walau x byk, sikit kita dah buka sedikit hati mereka2 tuk husnuzon ttg hidayah tu sendiri.
Honestly la, diri sendiri pon dulu mcm tersgtlah wonder mcm mne org yg *mcm tu* boleh berubah *mcm tu* kan??? Korang2 pon mesti ade rase macam tu.
Tapiiii.. lepas tu mesti la kita mcm concludekan, yg hidayah tu bukan utk org yg baik atau pun jahat ataupun sesiapa lah.
Tapi semua org Berhak utk peroleh hidayah Allah tu.
Sgt beruntunglah bila kita yg jadi antara org2 yg berubah tu dan org yg sekeliling pula inspired dgn ape yg kita buat.
Betul tak???
Tapi.. mmg bukan mudahlah.
Its a process.
Perubahan tidak perlu terlalu drastik.
Takut kelak tidak istiqomah dan mungkin jadi fitnah.
Minta dijauhkanlah.
Perlahan2 pon takpe asal niat dan hati tu ikhlas.
Allah tahu betapa struggle nya kita wakk.
But its okay.
Try to find inisiatif yg mana membolehkan kita peroleh tarbiyyah tu.
InsyaAllah dipermudahkan segalanya.
☺☺

No comments:

Post a Comment

nice