Monday, 29 December 2014

Malaysia 2014

Siapa sangka,
Negara yg ranking 20 safest n peaceful out of 153 negara di dunia,
Kini diuji dgn dugaan yg sgt hebat.
Tahun 2014 memberi 1001 erti untuk seluruh rakyat,

8.March.2014 - MH370 hilang tak tahu kemana. Subhanallah. Kuasa Allah.

17.July.2014 -MH17 ditembak jatuh.

Banjir teruk mulai dari minggu lepas sehingga kini,
Masih lagi berlaku di negeri2 pantai timur.

Dan lagi.
Hati2 kita di ketuk dgn kejadian pesawat QZ8501 hilang dari radar.

Siapa sangka!

Siapa sangka, ujian yg sebelumnya belum selesai,
dan muncul pula yg lain.
Lagi dan lagi.

Ini bukan saja-saja.
Dan sama sekali bukan dibuat mainan semata,
Setiap yg berlaku ada sebabnya.

Kita fikir mengapa.

Sukar nak menggambarkan perasaan aku sekarang.
Sedih bila teringat semua mangsa yang berada dalam situasi tuu semuaa.
Hmm..

Apa yg boleh kita bantu.
Kita bantu.
Doa,
Itu paling mujarab.

Sayang semuaaa.
Peace Malaysia.
#PRAYFORMH370
#PRAYFORMH17
#PRAYFORPANTAITIMUR
#PRAYFORQZ8501







Monday, 15 December 2014

Lumpuhkan Ingatanku- lirik Geisha Band

Jangan sembunyi
Ku mohon padamu jangan sembunyi
Sembunyi dari apa yang terjadi
Tak seharusnya hatimu kau kunci

Bertanya, cobalah bertanya pada semua
Di sini ku coba untuk bertahan
Ungkapkan semua yang ku rasakan

Kau acuhkan aku, kau diamkan aku
Kau tinggalkan aku

Lumpuhkanlah ingatanku, hapuskan tentang dia
Ku ingin ku lupakannya

Jangan sembunyi
Ku mohon padamu jangan sembunyi
Sembunyi dari apa yang terjadi
Tak seharusnya hatimu kau kunci

Lumpuhkanlah ingatanku, hapuskan tentang dia
Hapuskan memoriku tentang dia
Hilangkanlah ingatanku jika itu tentang dia
Ku ingin ku lupakannya

Lumpuhkanlah ingatanku, hapuskan tentang dia
Hapuskan memoriku tentang dia
Hilangkanlah ingatanku jika itu tentang dia
Ku ingin ku lupakannya

Lumpuhkanlah ingatanku, hapuskan tentang dia
Ku ingin ku lupakannya

Kau acuhkan aku, kau diamkan aku
Kau tinggalkan aku




Thursday, 11 December 2014

Familiaa

5.DEC.2014
6.DEC.2014
7.DEC.2014

FAMILY DAY

Bukan senang tau bila semua adik beradik nak kumpul semua sama-sama.
Rindu tu tak yah cakaplah.
Bukan, nak maksudkan dekat sini jumpa tu pernah (i means facetoface)
Tapi.. Gurau melawak gelak happy sesama tu (utk selama 2 hari)..
Allah.. Jarang sgt..

Minggu lepaslah.
Semua ada.
Complete semua.

Tersangatlah enjoy.
Tak boleh nak digambarkan.

Abang (dgn muka hidungkembang matabolat die)
KakNgah (ofcoz kecantikkan dia)
Bangteh ( main bola asyik dpt kat dia --' )
KakCik (kong kalikong! haha)
Bangcik ( tak puas hati dgn dia sbb x jatuh kolam)
Adik (pujuk aku bukan main nk pelampong sbb x sampai hee)

Dan termasuk sekalilah anak2 buah mak uda yg tersayang and comel2 semua tuu..

Kak mas
Anje aka Jongkook
Amoi
Atirah (ehem2)
Aushh
Muizz (debab)
Gi-a (kutuberohokhampehnyor)
Muhammad (kusyg)


Dan dan dan...
Mirul pon ikut sekali taww.
Dan termasuklah Iskandar dan achoi.

Happening sgt wehh..
Nah belanje gamborrrr
















And lastt..
Mirul yg buat :)

video

best best best!
memang best.
next year buat lagi kayy.
byee!
lot of love~




Saturday, 15 November 2014

Sendiri


Detik itu kembali lagi. 
Puas aku tahan. Puass!
Benar.
Memang bukan mudah tipu hati.
Tipu yg kau harap, kau rindu, kau benci!

Hai lah hati.
Bantulah aku utk bangun dari terjatuh.
Utk hadap hari mendatang tuh.
Jgn biar aku berkali merangkak tersungkur.
Aku ingin kuat yg dulu.

Mana semangat kau dulu Aida.
ohh come on!
Kata dah move on.
Jgn sekadar menjadi penonton.
Kalau kau mampu menjadi pelakon.

Apa kau termenung.

Dah dah.
Benda tak sudah.
Kalau kau mengalah.
Eh eh! bukan kau yg salah.
So,pacak dlm hati yg dia boleh Blah!





Friday, 31 October 2014

Padah.

Padah!
bila bercakap tak ingat dunia.
bila bergurau tak kena gaya.
bila meluah tak kena masa.

Hmm.
memang manusia mudah salah sangka.
apa yg kita fikir tak mungkin sama dgn mereka.
Walau sesiapa .
Bahkan emak ayah sekalipun .

Aku cuma nyata pendirian aku.
Lalu pengalaman dan apa hadap aku selama ni.

ada yang menyangkal?
bagus!
kau adalah bukti kukuh utk statement aku atas tadi.

See.
Everybody will came out with different perspectif, opinion, reason and what so ever.

Thats why kita ni mudah salah faham.

Hm. Aku sedar salahnya aku.
alpanya aku.
inginkan kesempurnaan,
sedangkan aku lupa yg aku lakukan nyata kesilapan.

Cukuplah.
Please.
forgive me.

Iam begging.


Saturday, 18 October 2014

Gunung datuk


Untuk ke sekian kalinya. Lepas Gunung angsi yg aku tawan waktu aku form2 , lepastu Gunung jerai
dan baru-baru ni Gunung Datuk pula.
Tak tahu kenapa, memang sgt minat outdoor2 activity, extreme, adventure2 ni. just invited me whenever,wherever, whatever about all this things i'll join u! trust me! *if i free la at that time, hehe* Maybe utk yg lain mungkin ade yg nyesal and tak nak pergi lagi. But its not me! Once dah pergi, nak pergi lagi. Nak pergi lagi. Dia mcm best tau. Penat tu of course penat, tapi once kau dah smpai puncak tu, then see the great beatiful views yg selama ini kau x pernah tgk perhhh. so that! segala penat lelah kau waktu hiking hilang! 

Begitu besarnya kebesaran Allah. Begitu cantiknya permandangan. Begitu sempurna CiptaanNya. Bila kau ada kat atas baru kau akan realized benda2 tu.Seriously.

Jika di beri peluang lagi. aku nak pergi lagi!

Thursday, 28 August 2014

Selamat Tinggal.














Sedar tak sedar dah hampir penyudahnya.
Dua wishlist aku tercapai.
Pada 31 ogos 2014 aku akan sambung menuntut.
Menjalani empat tahun,
Agar dapat memegang ijazah segelung.

Tak sabar rasanyaa.

Mohon Tuhan kau permudahkan urusanku.
Sepanjang pengajianku nanti.
Berikan aku kekuatan, keimanan dan ketaqwaan.
Untuk aku sentiasa berada di landasanMu,
walaupun dalam masa yg sama aku mengejar ilmu duniaMu.

Permudahkan ku..

           UTM, Skudai, Johor.

Sunday, 13 July 2014

SELAMATKAN MEREKA YA ALLAH !













aku pohon
aku seru
aku merayu

anak-anak kecil yg tanpa dosa di kecam dgn sungguh kejam tanpa sedikit kasihan,

kaum-kaum hawa di tindas tanpa perikemanusiaan,

kemana pergi nilai kasih sayang,
kemana pergi nilai kemanusiaan,
kemana pergi nilai kesian,

yang dimana itulah sebenar-benarnya fitrah yg harus kau selam,
tidak kiralah yg christian, hindu ataupun islam,
kerana itu semua nilai kemanusiaan,
sedarkah kau wahai manusia,
sedarkah kau!

manusia?
aku tak rasa kau sejenis manusia wahai si israel kafir durjana,

kasihan aku sedih aku,
melihat kanak-kanak kecil,
kaum-kaum ibu,
golongan hawa,
mempertahankan agama , diri dan keluarga,

terkenang aku akan nasib kanak-kanak kecil itu,
yg mana jika di sini,
masih menhabiskan masa zaman kanak2 dgn penuh gembira.

Allahu Rabbi
Kau kuatkanlah semangat mereka,
Kau kuatkanlah iman mereka,
Kau bantulah mereka Ya Allah.

Selamatkanlah negara mereka dari malapetaka,
Perkuatkanlah pasukan tentera mereka yg berusaha sedaya upaya tanpa rasa putus asa,
untuk membela nasib negara mereka,
dan menjadi benteng yg kukuh bagi mempertahankan satu-satunya Masjidil Aqsa yg tersergam indah di tempat mereka,

sungguh aku malu,
aku malu kerana tidak dapat melakukan apa-apa di sini,
bukan sekadar menhunus pedang,
malah merejam batu pun belum tentu sampai utk hulur bantuan di sana,

tetapi,
aku akui bahawa doa,
doa adalah senjata yg lebih tajam daripada pedang,

Wahai manuisa di setiap penjuru dunia,
aku seru aku mohon padamu,
basahkanlah lidah kamu dgn sentiasa berdoa padaNya,
Padukan semangat agar mereka lebih kuat di sana,

SELAMATKAN MEREKA YA ALLAH !  :'(





Tuesday, 1 July 2014

Bulan Barakah !

siapalah aku di muka bumi ini,
seorang hamba kerdil yg menumpang,
hanya peminjam yg kadang kala lupa daratan,

aku bersyukur kerana telah dipanjangkan usia,
diperkuatkan kederat,
diberikan sihat tubuh badan,
untuk aku menempuh bulan yg penuh barakah ini utk kesekian kalinya.

misi aku hanya satu,
setiap tahun,
setiap kali datangnya Ramadhan,
memperbanyakkan lagi ibadat untuk memperoleh saham akhirat,

cuba terapkan dalam diri,

lebihkan ukhrawi berbanding duniawi,
taat, setia, patuh pada pencipta,
cintakan Rasulullah dari mengejar cinta manusia
yg tak pasti mana arahnya.

In syaa Allah.
jika niat betul ingin berubah,
Allah maha pengampun dan maha pengasih,
Dia pasti permudahkan urusan hambanya.

Salam Ramadhan dari saya.




Sunday, 18 May 2014

La Tahzan



Jangan bersedih, memaafkan orang yang menyakiti anda itu lebih baik

Jangan bersedih, masih banyak nikmat yang ada pada diri anda

Jangan bersedih kalau ada orang mengingkari kebaikan anda, jika anda ingin mencari pahala dari Allah

Jangan bersedih, kebanyakan cerita tidak sama dengan kejadian sebenarnya

Jangan bersedih, hinaan tidak selamanya bererti buruk

Jangan bersedih jika mendengar kata-kata kasar kerana kedengkian itu sudah ada sejak dahulu

Jangan bersedih, sesungguhnya sabar di atas perkara yang tidak disukai dan kesalahan adalah jalan menuju kejayaan

Jangn bersedih dengan perilaku manusia terhadapmu tetapi perhatikanlah tingkahlaku mereka terhadap Allah

Jangan bersedih kerana dunia ini tidak mungkin sepi oleh permusuhan


Jangan bersedih, sesungguhnya walaupun macam mane sekalipon Yang Esa sentiasa bersama kita.. 
Husnuzon dalam diri :) 




Saturday, 8 March 2014

Ekspedisi ke Gua Tempurung



Assalamualaikum...

Indahnya ciptaanMu Ya Rab..
Pada tanggal 1 Mac 2014.. Kami seramai 200++ menerokai gua tempurung..

Jam 4.30 a.m berkumpul di dewan ibnu bajjah..



Lebih kurang jam 5.00 a.m kami bertolak ke Gua Tempurung..
Dan berhenti di RnR untuk solat subuh dan sarapan..

video


Dann.. kami selamat sampai disini....







Antara permandangan-permandangan di dlm gua tempurung.. :)




Keseronokan yg tak terhingga.. Dengan aktiviti2 yang sgt mencabar dlm gua tu..

sesudah sahaja keluar dari gua :) *walaupon hati kata tanak keluarrr!* hehe


video


video
( alamak.. sory.. video senget.. )hehe

some pic of KAMI !










Bila selesai semuanyaaa... kami pergi ke AEON ipoh.. bershopping di sanaaaa... (ayat mcm best kan TAPI tade ppe pon beli kfc je ) hehe... 
Memang kali ni punya ekspidisi lagi best dari gunung jerai.. SERIESSS ! RUGI SAPE TAK PERGI... ngee.. btw.. terima kasih  pada budak- budak group 2 yg memang happening gile.. sampai lencun kami dibuatnya.. dan juga korang jaga keselamatan kami.. thanks :) 

Itu sahaja.... byee.....





Friday, 31 January 2014

My hometown

Assalamualakum..

Yeay! sampai sudah di rumah... 10hari je untuk aku bercuti kali ni.. nanti dah balik matrik balik..


Rindu dgn mak abah kakcik adik bangcik abang debot semua lahhhh! hehe.. untuk budak2 matrik yg lain! kita enjoyy! cehh.. gunakan setiap waktu kat rumah sebaiknya.. :)



Thursday, 23 January 2014

Sabarlah wahai hati

Assalamualaikum.

Didik hati untuk menerima hakikat. Tahu, betapa bersungguhnya kau mendapatkannya, dengan usaha dan titik peluhmu sendiri. Setiap yg terjadi mungkin ada hikmahnya, kedua-duanya mempunyai sentimental value dan cerita tersirat disebaliknya. 

Ia umpama yg terpenting bagi kau. Tanpanya, hidup kau seakan janggal. Sabarkanlah hatimu. 


Kita ciptaan dari yg Maha Agung, yg Maha Mencipta nih,, pon ada tarikh luput nya,

ada masa tiba sakitnya, 
ada waktu terlantar saja, Tepat masa, ditarik nyawa.. 

Inikan pula ciptaan sesama kita, manusia hina, 
Lagi banyak kurangnya

..sayang..
Ayuh! Kita pupuk, kita semai Husnuzon dalam diri.
Camne berharga pun, 'sentimental value' sekalipun..
Ingat satu perkara.
- Didunia tiada yg kekal abadi, tiada yg hakiki-

credit to _M_


Saturday, 11 January 2014

Aktiviti berbasikal

Assalamualaikum....

Kelmarin punya cerita..


Seriestalk! Best sgt... antara kenangan2 yg memang tak akan dpt aku lupakan.. 

laju beb aku bawak.. hehe

kitorang masuk kawasan kampungg.... :)


yang ni palingg besttt... lalu dkat kawasan sawah padi... ni diaaa.. jelapang padi baq hangg!! (kedah mariii)




hee.. aku antara yg terbelakang sekali... muehehe... (bukan ape menikmati keindahan alam) hehe


time ni... kitorang berhenti makan dkat kedai kejap.. ade ais kacang.. nasi lemak.. goreng pisang.. bestttt!





jelly kelapa pon ade! 






anything to sayyy... memang besttt! tak digambar oleh kata2.. cehhh.. hehe.. poyo jer... 

Dan sekarang... kitorang nak balik dah KMTK...



DAH PUN SAMPAI... hehe


what ever it is.. memang best.. aku tahu.. dah bape byk kali aku ulang taip bende yg same.. hehe.. tapi memang syok lahh.. btw.. thnks kpd lecturer kami yg spoting and sgt best... :)

Itu saje dari saye.. bye